Първи пакет от мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса

...
 Първи пакет от мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса
Коментари Харесай

Общинснкият съвет във Варна освободи търговци от наеми и такса смет, гласува и парите за Градски транспорт

 Първи пакет от ограничения в поддръжка на жителите и бизнеса в изискванията на COVID -19 утвърди на днешното си съвещание Общинският съвет във Варна. Мерките, препоръчани от кмета Иван Портних, са главно в две насоки – административни облекчения и финансова поддръжка. 

Съветниците дадоха единодушието си обектите, попадащи в обсега на заповедта на министъра на опазването на здравето и прекратили активност, краткотрайно да бъдат освободени от възнаграждение на такси, наеми и цени на услуги, в това число от цена за сметоизвозване. За всички останали обекти, отвън обсега на заповедта, срокът за възнаграждение на дължимите такси, наеми и други се удължава до 10-то число на месеца, идващ края на изключителното състояние.

Паркирането в синя зона да остане гратис до анулация на изключителното състояние, реши още локалният парламент. Заплатената цена от компаниите за длъжностен абонамент и от живущите по непрекъснат адрес ще бъде прихваната за идващите месеци.

Временно отпада и таксата за   детските ясли и градини, което ще спести на родителите непрекъснатата такса от 20 лева Гласувано бе също абонаментните карти на пенсионерите, учениците, студентите и хората с увреждания, пътуващи в градския превоз, да бъдат удължени до анулация на изключителното състояние, както и до един месец по-късно.

С решение на локалния парламент хората, живеещи в общински жилища от фондовете „ Резервен “ и „ За настаняване чартърен на жители с открити жилищни потребности “, ще бъдат освободени от заплащане на наеми по време на изключителното състояние.

Другата утвърдена от съветниците мярка бе да се удължи срокът за заплащане на такса “смет " с 5% отстъпка до 30 юни в това число. Дотогава се усилва и срокът за възнаграждение на дължимите парични приходи от концесионни хонорари за дадените от Община Варна обекти на концесия.

На днешното съвещание Общинският съвет  даде също единодушието си за увеличение потенциала на публичната столова към Домашния обществен патронаж от 550 на 650 места. С решение на локалния парламент ще бъдат готови 500 пакета със артикули от първа нужда за хора в неравностойно състояние с приходи до линията на беднотия на член от фамилията.

Общински съвет – Варна утвърди и  тазгодишната Икономическа рамка за „ Градски превоз “, която дава опция за дофинансиране на комерсиалното сдружение с още 4,4 млн. лв. с Данък добавена стойност.  На база километър тя е двойно по-голяма от признатата през предходната година. През 2019 година цената на километър бе 0,17 лева, а в този момент е близо 0,35 лева без Данък добавена стойност.

Икономическата рамка беше утвърдена, с цел да се подкрепи публичния транспортьор, който вследствие на въведеното изключително състояние и наложените ограничавания поради коронавируса  търпи съществени загуби. Приходите на „ Градски превоз “ са по-малко от разноските единствено за гориво.

Съветниците гласоподаваха също здравни помощи в размер на близо 190 000 лева 40 двойки с репродуктивни проблеми ще  бъдат подкрепени със средства от общинския инвитро фонд на обща стойност 116 000 лева Други 73 150 лева бяха утвърдени за лекуването на 184 варненци.

С решение на локалния парламент 172 души ще получат еднократна обществена помощ от Община Варна. 12 от тях са от взривения бл. 302 в ж.к. “Владислав Варненчик ”, които ще бъдат подкрепени с по 500 лева. Опуснатите социални помощи са на обща стойност 46 500 лева. Съветниците гласоподаваха авансово осъществяване на решенията, с цел да може след Великден хората да получат средствата.

На днешното съвещание беше обещано също единодушие за отлагане на отговорности на „ Двореца на културата и спорта “   и на „ Златни пясъци “ АД, което ще разреши на сдруженията да подадат заявки по мярката „ 60/40 “.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници! Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите. Преценете дали материала търси сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Запомнете: Има неистини, има проклети неистини, само че има и статистика!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила| <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР